Πώς να υλοποιήσεις έναν στόχο σου

Πώς να υλοποιήσεις έναν στόχο σου

Η ζωή σου ανήκει.

Η κάθε μέρα σου ανήκει.

Πώς θες να την περάσεις?

Θα την χρησιμοποιήσεις επάξια, θα την χαραμίσεις?

Αρχικά, το πρώτο ερώτημα που θα πρεπει να κάνεις στον εαυτό σου, είναι το τι σημαίνει για σένα αξιοποιώ την μέρα μου και τι σημαίνει την χαραμίζω.

Πάρε δύο λεπτά για να απαντήσεις αυτό το ερώτημα. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι είναι αυτό που για σένα σημαίνει ζω πραγματικά την ζωή μου και τι είναι αυτό που σημαίνει μένω στάσιμος ή την χαραμίζω.

Όταν λοιπόν γνωρίζεις την απάντηση σε αυτό το διπλό ερώτημα, μπορείς πλέον να αναλάβεις δράση.

Τι πρέπει να προσθέσεις στην καθημερινότητα σου?

Τι να αφαιρέσεις?

Το δύσκολο είναι πως η δύναμη της συνήθειας είναι πολύ μεγάλη και για να κάνεις τέτοιου είδους αλλαγές στην καθημερινότητα σου, θα πρέπει αφενός να είσαι αποφασισμένος να δουλέψεις για αυτό και αφετέρου να σε έχει κάπως κουράσει ο τρόπος ζωής σου ως τώρα (όσο αφορά την μη υλοποίηση αυτού του στόχου).

Τι μπορεί να σε κινητοποιήσει για την αλλαγή?

 

  1. Σχεδίασε το ιδανικό σου μέλλον.

Ποιό είναι το καλύτερο και ιδανικό (ρεαλιστικά μιλώντας) σενάριο σου για το μέλλον?

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου ευτυχισμένο?

Να είσαι ελεύθερος, χωρίς δεσμεύσεις και να ταξιδεύεις στον κόσμο?

Να δημιουργήσεις οικογένεια και παιδιά?

Να πάρεις προαγωγή στην δουλειά σου?

Μήπως να αλλάξεις δουλειά και να κάνεις αυτό που πάντα ονειρευόσουν?

Όποιο και να είναι αυτό το σενάριο είναι σημαντικό να το κάνεις όσο πιο συγκεκριμένο γίνεται στο μυαλό σου.

Έτσι θα ξέρεις για ποιόν στόχο δουλεύεις και το όνειρο σου θα σε τροφοδοτήσει με την απαραίτητη ενέργεια για να το καταφέρεις.

 

  1. Δες τι σε κρατάει πίσω.

Είναι ο φόβος της αποτυχίας που σε αποτρέπει απ’το να κυνηγήσεις τα όνειρα σου?

Είναι το βόλεμα στο πως έχουν τα πράγματα ως τώρα? Μήπως η γνώμη των άλλων και η πιθανή τους μη έγκριση ή ακόμα και αποθάρρυνση απο το να το κάνεις?

Το σίγουρο είναι πως κάθε αλλαγή απαιτεί την ενέργεια μας και αν εμείς προσηλώνουμε την προσοχή μας σε αρνητικά σενάρια και σκέψεις, όπως για παράδειγμα, δεν θα μπορέσω να τα καταφέρω, είναι μάταιη η προσπάθεια, υπάρχουν τόσοι καλύτεροι απο μένα κτλ., τότε μάλλον ποτέ δεν θα κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε ή θα αφήσουμε την προσπάθεια στην μέση.

Σε γυρίζω όμως για λίγο στο σημείο 1. Τι θα έλεγε ο μελλοντικός σου εαυτός, (αυτός που έχει ήδη καταφέρει τον στόχο), στον φοβισμένο ή ληθαργικό εαυτό του τώρα?

Πώς τα περνάει έχοντας πραγματοποιήσει το όνειρο του? Πώς νιώθει? Πώς έχει αλλάξει η ζωή του? Άξιζε τον κόπο η προσπάθεια?

Τι άλλο έχει να σου πει αυτός ο μελλοντικός εαυτός?

Κλείσε τα μάτια και συνδέσου μαζί του. Μπορεί να μείνεις έκπληκτος ανακαλύπτοντας τις συμβουλές και τους τρόπους που χρειάζεσαι για να σε ξεμπλοκάρουν προκειμένου να ξεκινήσεις το ταξίδι.

 

3.  Ανέλαβε δράση.

Τώρα που ξέρεις που θες να πας και τι σε εμποδίζει απ’ το να πας εκεί, ήρθε η ώρα να τα βάλεις κάτω, να πάρεις χαρτί και μολύβι και να γράψεις.

-Ποιό είναι ένα πράγμα που δεσμεύομαι να κάνω καθημερινά για να υλοποιήσω τον στόχο μου?

-Πόσο χρόνο μπορώ και διατείθεμαι να αφιερώνω κάθε μέρα?

-Τι χρειάζεται ακριβώς να κάνω?

Όσο πιο συγκεκριμένη κάνεις αυτή την ασχολία, τόσο πιο εύκολο και πιθανό θα σου είναι να την φέρεις εις πέρας.

Έπειτα ρώτα τον εαυτό σου, τι λύση έχω για το μεγαλύτερο εμπόδιο που με φρενάρει?

Αν το εμπόδιο είναι για παράδειγμα οι αρνητικές σκέψεις, η λύση μπορεί να είναι να γράψεις τις θετικές σκέψεις που σε κινητοποιούν και βοηθούν να νιώθεις καλύτερα. Να θυμηθείς τις επιτυχίες σου, τα δυνατά σου σημεία και τα εφόδια που έχεις σαν βοηθό.

Αν το εμπόδιο είναι οικονομικής φύσεως, σκέψου και βρες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταφέρεις τον στόχο σου. Ίσως ο αρχικός σου στόχος να προσαρμοστεί σε κάτι μικρότερο για αρχή και υλοποιήσιμο μέχρι να μπορέσεις να καταφέρεις τον μεγαλύτερο.

Το θέμα είναι να έχεις ανοιχτό μυαλό, να είσαι ευέλικτος και να μην τα παρατήσεις με την πρώτη δυσκολία πριν προλάβεις να σκεφτείς όλες τις πιθανές εναλλακτικές που έχεις.

 

4. Ζήτα βοήθεια.

Κινητοποίησε τον κύκλο γνωριμιών σου.

Ανακοίνωσε τον στόχο σου και φρόντισε να μάθουν οι γύρω σου τι είναι αυτό που θες να καταφέρεις. Αν πρόκειται για ένα επαγγελματικό σχέδιο που απαιτεί μυστικότητα, τότε μοιράσου το με αυτούς που εμπιστεύεσαι.

Αυτό το μοίρασμα δεν θα βοηθήσει μόνο επειδή μπορεί να σου προσφερθεί βοήθεια απο μέρους τους, αλλά θα συντονίσει και εσένα καλύτερα με τον στόχο σου κάνοντας τον πιο πραγματοποιήσιμο στο μυαλό σου. Είναι πιο εύκολο να παλέψουμε για έναν στόχο που έχουμε κάνει γνωστό, παρά για έναν που δεν έχουμε τολμήσει καν ή δεν έχουμε μπει στον κόπο να εξομολογήσουμε.

Προσοχή αν το μοίρασμα σε βαραίνει με την ευθύνη ή υποχρέωση να το υλοποιήσεις, στα μάτια των άλλων. Αν πιστεύεις οτι λειτουργείς με αυτόν τον τρόπο, τότε καλύτερα να εργαστείς στον στόχο σου σιωπηλά, έχοντας ως μοναδικές προσδοκίες τις δικές σου.

Αρχικά λοιπόν μοιράζομαι τον στόχο μου και έπειτα ζητώ την βοήθεια αυτών που μπορούν και διατείθονται να μου την προσφέρουν. Μπορεί να πρόκειται για βοήθεια πρακτικής φύσεως, όπως για παράδειγμα με ένα πρόγραμμα του υπολογιστή που δεν γνωρίζεις, απο έναν φίλο σου expert. Σε αυτή την περίπτωση φρόντισε να του προσφέρεις την δική σου βοήθεια σε κάτι που μπορεί αυτός να χρειάζεται και δεν γνωρίζει. Απο την άλλη μπορεί να πρόκειται για άυλη βοήθεια, όπως για παράδειγμα ψυχολογική συμπαράσταση απο φίλους και γνωστούς.

Τέλος, φρόντισε σε κάθε περίπτωση να προστατέψεις την προσπάθεια και το όνειρο σου απο αρνητικούς ανθρώπους που γνωρίζεις εκ των προτέρων οτι δεν θα σε στηρίξουν.

5. Σημείωνε την πρόοδο σου.

Ένα ταξίδι έχει πολλές στάσεις μέχρι τον τελικό προορισμό.

Μην ξεχνάς την πρόοδο που κάνεις κάθε μέρα, όσο μικρά κι αν είναι τα βήματα που κάνεις. Πες μπράβο στον εαυτό σου, απόλαυσε την κάθε μικρή νίκη, ακόμα κι αν αυτή είναι το οτι δούλεψες στον στόχο σου ένα βράδυ αντί να κοιμηθείς ή να δεις μια ταινία και επιβράβευσε τον εαυτό σου για αυτό.

Η επιτυχία εξάλλου δεν βρίσκεται στον τελικό προορισμό, αλλά στην κάθε μέρα και στιγμή που εργάζεσαι για τον στόχο σου, παραμένοντας πιστός και συντονισμένος με αυτόν.

Απο μέρους μου σου εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους σου και σου προτείνω… έναν στόχο την φορά, για να μην χαωθείς στην προσπάθεια των πολλών 😉

Να είσαι καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε ένα σχόλιο